Sluta röka

Tips för dig som vill sluta röka
 
Att röka är en mycket dålig ovana, av flera anledningar: Det luktar illa, både i andedräkten och på kläderna du bär, det är mycket dyrt och ett fullständigt slöseri med pengar samt oerhört hälsofarligt och kan leda till en mängd olika sjukdomar. Anledningen till att många som egentligen inte vill, fortfarande fortsätter röka är dock att det för de flesta är väldigt svårt att sluta röka. Här kommer dock några bra tips, om detta är aktuellt för dig:

– Börja med att skriva ned orsakerna till att du vill sluta röka. Att sätta ord på anledningarna hjälper dig se anledningarna tydligare och detta kan även hjälpa dig övertyga dig själv, om det skulle behövas.


– Skriv även ned de situationer där du ofta röker. Detta hjälper dig komma på en handlingsplan och lösning för hur du framtiden ska hantera dessa specifika situationer. Det kan t.ex. röra sig om cigaretter i samband med telefonsamtal, när man dricker alkohol, eller något annat.

– Bestäm dig för ett datum då du ska sluta. Exakt vilket detta datum är, är egentligen inte viktigt, utan snarare att det sätts och att du sedan gör en plan för hur du verkligen ska sluta vid detta tillfälle.

– Berätta för andra om dina planer att sluta röka. Detta ger dig en anledning till att göra detta, då du om du misslyckas måste förklara detta för andra. Detta tycker många är jobbigt, så det kan vara en bra drivkraft.

– Gör dig sedan av med alla saker som har med rökning att göra, och som påminner dig om rökning där hemma. Detta gäller tändare, askkoppar och allt annat.

– Försök inte trappa ned, utan försök ha så mycket viljestyrka att du slutar tvärt. Det ger bäst och mest bestående resultat.

– Om du har möjlighet till det, försök även lägga om dina ät- och dryckesvanor. Börja äta och dricka nyttigare och undvik mat och dryck som du gillar att äta och dricka tillsammans med cigaretter.

– Gör upp en plan för hur du ska belöna dig själv om du lyckas med att sluta röka. Det kan vara att du får göra något du verkligen gillar, eller att du köper dig själv små presenter, vad som än funkar eller motiverar dig.

– Skulle återfall ske, var inte för hård mot dig själv, och ge framför allt inte upp. Försök istället analysera varför återfallet skedde och komma fram till en lösning för hur du ska hantera samma situation i framtiden, för att undvika fler återfall.

– Kom alltid ihåg att röksuget som du kommer att uppleva i samband med att du slutar röka, endast är tillfälligt och bara varar i några minuter, så håll ut! Det kommer att gå över väldigt fort!

– Du kan även använda olika hjälpmedel för att sluta hjälpa, om du tycker att det känns för svårt utan. Några populära hjälpmedel för att sluta är bland annat:
Motivationsskivor på CD
Nicotin produkter som nicotintuggummin samt nicotin plåster
Böcker kring att sluta röka