Öka din självkänsla

Ett mycket problem idag är att många har dålig självkänsla, och inte riktigt tycker att de duger. Detta beror delvis på att kraven på varje individ ökat väldigt mycket i förhållande till hur det sett ut rent historiskt, men detta är ingen anledning till att du ska gå och må dåligt och känna att livet är jobbigt. Oavsett hur din livssituation ser ut kan du nämligen förbättra din självkänsla på egen hand.
 
Här kommer några tips på hur du gör:
Sluta tänka negativa tankar. De för nämligen inget gott med sig, och kan om man har otur till och med bli självuppfyllande profetior. Det finns därför ingen anledning till att lägga tid och energi på detta, fyll istället dina tankar med positiv energi. Glöm inte heller att tankarna påverkar vårt beteende, så om du tänker negativt, kommer du även att bete dig på ett negativt sätt, vilket bara kommer att försämra din självkänsla ytterligare.

Affirmationer, dvs. positiva mantran som du rabblar upp för dig själv är också effektiva, hur knasigt det än kan låta, om man inte använt sig av affirmationer tidigare. Vanliga och användbara affirmationer är t.ex:
Jag duger som jag är
Jag är stark
Jag har styrka
Jag är älskad
Eller vad du nu tycker funkar för just din livssituation.
 
Om du tycker att det är svårt att komma på affirmationer själv, finns det även CD skivor för detta som man kan köpa för att få en hjälp på traven. Detta rekommenderas om du känner dig lite vilsen!
 
Leta efter nya perspektiv i ditt liv. Har du vissa förutfattade meningar om dig själv eller andra som påverkar din självkänsla? Hur förhåller du dig till ditt eget liv eller andra?
Genom att ändra ditt eget förhållningssätt kan du skapa en mer positiv livssituation för dig själv, vilket i förlängningen även kommer att påverka din självkänsla.
 
Testa något nytt. Det är nämligen ett utmärkt sätt att utvecklas och visa för sig själv att man vågar mer än vad man tror. Ta små steg om det känns för jobbigt, men stå inte still i livet, eftersom det är just det som skapar frustration, dålig självkänsla och att man blir uttråkad.

Säg ifrån och sätt gränser. Om andra beter sig illa mot dig, stå upp för dig själv och visa att du inte accepterar denna behandling. Detta gör att både din egen självkänsla och andras respekt för dig ökar.
 
Gör bra saker för dig själv och för din egen skull, dvs. ta hand om dig själv och unna dig saker som du verkligen gillar. Visa att du älskar dig själv, helt enkelt! Då kommer känslorna att ändras i denna riktning med.
 
Vifta inte bort komplimanger du får, utan ta åt dig av dem, och tacka vänligt för dem. Ibland räcker det nämligen inte med saker man gör själv, man kan behöva andras hjälp också.
 
Glöm inte!
Att öka din självkänsla är en process som förmodligen kommer att ta tid, olika lång tid beroende på hur dålig din självkänsla är. Var därför tålmodig och förstående mot dig själv om du inte ser omedelbara resultat. Du kommer att må bättre så småningom, men stressa inte fram detta! Det får nämligen rakt motsatt effekt.