Minska stress

Så gör du för att minska stress i ditt liv
 
Många känner sig idag stressade, dvs. oroliga över att inte hinna med allt som de behöver göra. Stress kan vara mycket skadligt för vår hälsa, så om du också upplever din vardag så, bör du försöka minska stress nivåerna i ditt liv på något sätt. Detta är dock inte alltid helt, så här kommer några handfasta tips på vad du kan göra:

– Börja jobba aktivt med att minska stress och ta ansvar över ditt eget liv. Låt inte andra bestämma vad du ska och inte ska göra, utan gör detta till ditt eget val.

– Detta innebär även att du måste lära dig att prioritetera i ditt liv. Detta innebär att du måste lära dig säga nej till saker som inte måste göras, och som inte är viktiga för dig. Ett bra sätt att hantera detta och få alla prioriteringar klarare för dig är att göra det till en vana att skriva så kallade att göra-listor.

– Lär dig ta hand om din kropp på olika sätt, och även att lyssna på kroppen, så att du inte pressar din kropp för mycket. Vi klarar nämligen inte hur mycket som helst, hur gärna vi än vill tro det. I detta ingår bland annat:
Att sova tillräckligt mycket. Kroppen behöver nämligen tid för återhämtning också. En vanlig biverkning av stress är dock insomningssvårigheter, dessa kan du dock försöka bearbeta med hjälp av olika andningsövningar samt avslappningsövningar, t.ex. på MP3 eller CD skivor.
Att äta nyttigt. Detta ökar nämligen ditt fysiska välmående, vilket sedan även sprider sig till psyket. Dessutom orkar man mer om man är i god form fysiskt. Här ingår bland annat att äta frukt och grönt varje dag, att alltid äta frukost, och så vidare.
Att motionera regelbundet. Detta har nämligen många goda konsekvenser, bland annat att man får bättre immunförsvar, mer energi, sover bättre och reglerar sitt blodtryck samt blodsocker på naturlig väg.

– Lär dig känna dig kropp bättre så att du lättare kan känna av dess signaler, och veta vad dina behov egentligen är.

– Lär dig hantera oro och ångest, samt andra negativa känslor du kanske känner på ett konstruktivt sätt. Exakt vad som är bäst att göra för att hantera dessa tankar är dock individuellt, så prova dig fram tills du hittar ett sätt som passar just dig. Att få ut tankarna och få tillfälle att ventilera är nämligen mycket viktigt så att man inte stänger in alla känslor och tankar inom sig. Detta orsakar nämligen bara mer stress.

– Gör det även till en vana att ta korta pauser under dagens gång. De behöver inte vara jättelånga, utan kan även bestå av att stretcha lite, gå en kort promenad, dricka en kopp kaffe, läsa nyheter eller vad det nu kan vara som du gillar.

– Jobba på att inte ställa för höga krav på dig själv. En stor bidragande orsak till inre stress är nämligen att folk ställer alldeles för höga krav på sig själva. Sluta därför vara en perfektionist och var förstående mot dig själv. Att ha brister gör dig inte till en svag eller dålig människa, det är istället fullt normalt. Sätt istället mer realistiska mål för dig själv, istället för att försöka vara bäst på allt.