Meditation

En introduktion till meditation

Meditation är något de allra flesta hört talas om, men som de flesta också aldrig faktiskt provat själv. Därför finns det många myter kring meditation där ute, och faktum är att meditation är något som de allra flesta kan ha användning av, vare sig de är medvetna om det eller inte.

Vad är meditation?
Enkelt uttryckt så är det en systematisk teknik som används för att fokusera och koncentrera sig både psykiskt och fysiskt, samt för att slappna av i samband med detta.
Det finns dock flera olika meditationstyper, men det de alla har gemensamt är att de vill få oss att lyssna på vårt inre, bli lugnare och mer harmonisk.

Själva ordet meditation kommer från det latinska ordet ”meditare” som bokstavligen betyder ”att göras mot mitten” eller ”att föras mot centrum”, och det är just detta så är meditationens syfte, att det ska hjälpa oss komma närmre vårt inre.

Hur går det till när man mediterar?
Som sagt beror detta på vilken meditationsteknik man använder sig av, men de flesta som gör det, sitter stilla, men ändå avspända, och sluter sina ögon för att kunna koncentrera sig på något. En stor del av meditering består därför av att man ska kunna styra sin uppmärksamhet och sitt fokus.

Vanliga typer av meditation
Det finns två vanliga typer av meditation: den så kallade objektinriktade formen, som innebär att all uppmärksamhets läggs på ett föremål. t.ex. ett chakra, en fantasi, ett mantra eller en bön. Använder man sig av denna teknik måste man föreställa sig olika saker medan man mediterar, t.ex. olika former, färger och liknande.

Den andra vanliga formen kallas för objektlös meditation. Detta innebär att man djupmediterar och mest är mottaglig för stimulation utifrån och inifrån sig själv. Detta är den mer avancerade formen av dessa två.

Fördelar med meditering
Att meditera har många fördelar. Meditationstillståndet är nämligen den raka motsatsen till de stressade tillstånd som de flesta befinner sig i ofta i vår vardag idag. Därför kan regelbunden meditering medföra både psykiska och fysiska fördelar, som t.ex:
Minskad puls
Minskad syreförbrukning och ämnesomsättning
Bättre och mer stabilt blodtryck
Lugn och harmoni rent mentalt
Lättare att hantera stress.

Meditering är även mycket effektivt så tillvida att det ger snabba resultat. De flesta märker nämligen stor skillnad efter att ha mediterat i bara 4-5 dagar, så fast meditering i sig går ut på att ta det lugnt, kan man ändå se en förbättring snabbt om man av naturen är otålig.

Hur kommer man igång med att meditera?
Om man vill lära sig att meditera, finns det flera olika sätt att göra detta på. För det första kan man skaffa en CD skiva eller video som guidar dig rätt, för det andra finns det en hel del böcker kring ämnet, samt hemsidor på internet där de olika metoderna och grunderna förklaras. Skulle du inte vilja lägga pengar på detta till en början är biblioteket förmodligen den bästa gratisresursen, samt Internet. Skulle du däremot bestämma dig för att lägga lite pengar på att komma igång, är förmodligen en meditations CD det bästa valet. En CD är nämligen betydligt mindre distraherande än en video, eftersom man under lyssningen kan stänga ögonen och inte titta på något.