Förbättra självförtroende

En guide till att förbättra självförtroende

Självförtroende är viktigt, det gör nämligen att man känner sig trygg i sig själv, vågar mer och känner sig lyckligare. Självförtroende ses av många som något medfött, men det stämmer faktiskt inte. Istället är det fullt möjligt att förbättra sitt självförtroende på egen hand om man vill det.

Här kommer några tips som hjälper dig förbättra självförtroende på egen hand:

Börja alltid med att analysera varför du inte har så bra självförtroende som du skulle önska. Har du faktiska brister, som du skulle vilja förbättra? Jämför du dig allt för mycket med andra? Eller vad bottnar det dåliga självförtroendet egentligen i?
Kom dock ihåg att ingen kan vara bra på allt, alla har vi brister och styrkor, och för att förbättra självförtroende bör man därför se sig själv som en helhet, och inte bara stirra sig blind på de dåliga egenskaperna man har.

Utöver detta kan även följande knep hjälpa till:
– Klä dig snyggt. Hur vi ser ut påverkar nämligen vårt humör och självförtroende mer än vad man kan tro. Så tycker du själv att du ser snygg ut, känner du dig även lite mer självsäker i de flesta fall. Just detta är anledningen till att många blir shopaholics, nya plagg och accessoarer ger oss nämligen en tillfällig självförtroendekick. Givetvis bör du inte gå riktigt så långt, men att satsa lite på dig själv och ditt utseende är en bra början.
– Jobba på din hållning. Hållningen gör nämligen mycket för hur man upplevs och även hur man känner sig själv. Så sträck på dig, och stå rakt, för att ge ett starkare intryck. Ditt sinne påverkas nämligen också av kroppen, vare sig du tror det eller inte. På så vis kan man därför ”lura” sig själv att man är starkare och mer självsäker än vad man faktiskt är genom kroppsspråket.
– Respektera andra. En del får för sig att man blir mer självsäker själv om man trycker ned andra, men faktum är att raka motsatsen faktiskt är sann: behandlar du andra med respekt kommer de nämligen förmodligen att göra det samma, och blir du behandlad med respekt av andra kommer du att må bättre. Så var vänlig och respektfull mot andra, så kommer du att tjäna på detta själv med.
– Använd dig av hjälpmedel för att förbättra självförtroende. Detta kan bland annat vara olika självhjälpsböcker, motiverande CD skivor eller något annat.
– Har du riktigt allvarliga problem med självförtroendet, kan du även överväga att kontakta en coach för detta. Detta ger ofta mycket bra resultat, och behöver inte ta lång tid alls.
– Våga ta plats. Blyga personer och personer med dåligt självförtroende vill gärna synas så lite som möjligt. Genom att inte våga ta plats försämrar du dock ditt självförtroende, så gör det till en vana att sitta längst fram och synas lite när tillfälle ges. Detta får dig även att uppfattas som viktigare av andra, och när andra får större respekt för dig, kommer detta även att påverka dig.
– Prata tydligt. Mumla inte, undvik inte diskussioner och vifta inte bort dina egna åsikter. Våra prata och stå för vad du tycker! Detta gör att du kommer att känna dig mer bekväm i dessa situationer i framtiden, och att du märker att andra respekterar dig.
– Var aktiv fysiskt. En stark, vältränad kropp påverkar även psyket och dessutom utsöndras endorfiner, som får oss att känna oss lyckligare, under träning. Och vem får inte bättre självförtroende av att komma i bättre fysisk form och känna sig attraktivare?