Bota flygrädsla

Tips för att bota flygrädsla

Flygrädsla är en mycket vanlig fobi som många människor lider av, ca. 50 % av svenskarna uppger sig ha någon form av flygrädsla. Denna fobi kan skapa många problem, eftersom den bland annat försvårar resandet väldigt mycket. Att flyga är ju nämligen det mest bekväma sättet att resa på idag, och kan eller vill man inte flyga, försätter man sig därför i en mycket svår sits. Att flyga är nämligen det säkraste och snabbaste sättet att färdas på idag, fast den flygrädde inte upplever det så.

Den goda nyheten är dock att det går att bota flygrädsla. Här kommer några tips på hur du gör:
– Till att börja med, bör du skaffa information. Inte bara om flygrädsla och hur man kan bota flygrädsla, utan även om att flyga och kring flygplan. Ju mer du vet om detta, desto mindre rädd blir du i regel. Då får du nämligen större förståelse för hur mycket säkerhetsåtgärder som faktiskt finns och hur väl säkerheten faktiskt sköts.
Se bara till att du inte läser för mycket om olika olyckor. Detta får nämligen den rakt motsatta effekten, och olyckor är trots allt mycket ovanliga.

Det finns mycket information och fakta tillgängligt på internet, om du inte vill köpa rena böcker, som det också finns, med denna typ av information. Att informera sig om flyg och flygrädsla behöver därför inte bli dyrt.

– Lär dig olika, enkla men effektiva, övningar för att lugna ner dig själv, om du behöver det under en flygning. Exempel på sådana övningar kan t.ex. vara andningsövningar. Ett bra sätt att lära sig dessa övrningar är t.ex. via olika instruktionsvideos, eller CD skivor som inriktar sig just på detta. Dessa kan köpas i olika nätbutiker, samt i vissa bokhandlar.

– Se till så att du lär dig flera övningar, och inte bara ett par, så att du har några olika övningar att välja mellan. Om du märker att de övningar du lärt dig inte är effektiva nog, kan du även fylla på med fler övningar allt eftersom.

– Om du lider av väldigt svår flygrädsla, kan även KBT – kognitiv beteendeterapi – tillsammans med en professionell beteendevetare vara ett alternativ. Kognitiv beteendeterapi går ut på att man jobbar med sina egna tankar, känslor, reaktioner och beteenden för att nå en lösning på problemet.
– När du väl flyger efter att ha försökt bota flygrädsla, är det i regel en god ide att tala om för t.ex. flygvärdinnan att du är flygrädd, så att personalen är medveten om detta och kan hjälpa dig vid behov. Det är nämligen en mycket vanlig fobi, som även flygpersonal utbildas i att hantera, så det är inget att skämmas över.
– När du flyger som flygrädd bör du även undvika alkohol samt kaffe om det är möjligt, eftersom dessa drycker kan trigga rädslan och oönskat beteende hos många.
– Att aktivera sig på något sätt under flygningen, t.ex. med en bok, musik eller något annat som distraherar, är också en god ide.